Recepten

Graag deel ik met jullie recepten van mijn favoriete Griekse
gerechten. Het zijn recepten die vele malen gemaakt zijn dus het resultaat zal
gegarandeerd zijn, mits u voldoende tijd neemt voor de bereiding. Het aanbod
van deze recepten zal regelmatig wisellen afhankelijk van de seizoenen. U kunt
u aanmelden voor onze nieuwsbrief, dan ontvangt u altijd de nieuwste recepten.

Alvast kali orexi.



Inklapbare content

Griekse spanakopita

Griekse spanakopita

Bereid je voor op de smaken van Griekenland met dit
heerlijke recept voor traditionele Griekse Spanakopita. Spanakopita is een
hartig gebakje gevuld met spinazie, feta en kruiden, gevat in laagjes knapperig
filodeeg. Dit iconische Griekse gerecht is perfect als voorgerecht, snack, of
zelfs een lichte maaltijd. Volg dit eenvoudig te volgen recept en breng de
smaak van Griekenland naar uw tafel. Vergeet niet dat je alle ingrediënten die
je nodig hebt kunt vinden in onze webshop!

Benodigdheden voor de vulling:

  • 500 gram verse spinazieblaadjes
    (of diepvriesspinazie, ontdooid en uitgelekt)
  • 200 gram feta, verkruimeld
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden voor de filodeeg laagjes :

  • 250 gram filodeeg vellen
  • 100 gram ongezouten boter, gesmolten

Bereiding:

Bereid de vulling voor:

  1. Als u verse spinazie gebruikt,was de
    bladeren dan grondig en verwijder eventuele taaie stelen.
  2. Blancheer de verse spinazie in kokend water gedurende 1-2 minuten
    tot hij verwelkt is, laat hem dan uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit. Als u diepvriesspinazie gebruikt,zorg er dan voor dat deze
    ontdooid en goed uitgelekt is.
  3. Hak de spinazie fijn en doe deze in een grote mengkom.
  4. Voeg de verkruimelde feta, gehakte ui, gehakte knoflook, verse dille en verse peterselie toe aan de kom.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Meng goed tot alle ingrediënten gecombineerd zijn.

Zet de Spanakopita in elkaar:

  1. Verwarmde oven voor op 180°C
  2. Bestrijk een ovenschaal met gesmolten boter om plakken te voorkomen.
  3. Vouw de bladerdeegvellen voorzichtig open en bedek ze met een vochtige keukenhanddoek om uitdrogen te voorkomen.
  4. Leg één vel fyllodeeg in de ovenschaal en laat het overschot over de randen hangen. Bestrijk het lichtjes met gesmolten boter.
  5. Herhaal dit proces en leg 5-6 vellen bladerdeeg op elkaar, bestrijk elke laag met gesmolten boter.
  6. Verdeel de spinazie- en feta vulling gelijkmatig over het gelaagde filodeeg.

Maak de lagen compleet:

  1. Ga door met het leggen van de gesmolten resterende filodeegvellen bovenop de vulling en bestrijk elk vel met boter.
  2. Vouw het overtollige fyllodeeg over de bovenkant zodat er een rand ontstaat.
  3. Bestrijk de bovenste laag royaal met
    gesmolten boter.

Bak de Spanakopita:

  1. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 30-35 minuten tot het filodeeg goudbruin en knapperig wordt.

Serveer en geniet:

  1. Haal de Spanakopita uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen.
  2. Snijd hem in vierkantjes of driehoekjes en serveer hem warm.
  3. Spanakopita kan worden gegeten als
    voorgerecht, tussendoortje of zelfs als licht hoofdgerecht.

Opmerkingen:

Vergeet niet bevroren filodeeg voor gebruik een nacht in de koelkast te laten
ontdooien. Onze Griekse online supermarkt biedt een breed scala aan
authentieke Griekse ingrediënten, waaronder filodeeg, feta en extra
virgin olijfolie, om u te helpen dit traditionele recept met gemak na te maken.

Geniet van de authentieke smaken van Griekenland met dit heerlijke
Spanakopita recept. Met lagen knapperig filodeeg en een verrukkelijke
spinazie en feta vulling is dit gerecht een echte publiekslieveling.

Graag deel ik met jullie recepten van mijn favoriete Griekse
gerechten. Het zijn recepten die vele malen gemaakt zijn dus het resultaat zal
gegarandeerd zijn, mits u voldoende tijd neemt voor de bereiding. Het aanbod
van deze recepten zal regelmatig wisellen afhankelijk van de seizoenen. U kunt
u aanmelden voor onze nieuwsbrief, dan ontvangt u altijd de nieuwste recepten.

Alvast kali orexi.

Traditionele Griekse koffie

Traditionele Griekse koffie

Benodigdheden:

  • 1 pak Loumidis koffie
  • 30 ml kraanwater
  • Flitzani (Grieks koffiekopje)
  • Briki (koffiekannetje)
  • Eventueel suiker

Bereiding

  1. Vul het koffiekopje met water (30ml) en giet dit in het koffiekannetje.
  2. Voeg 1 theelepel met kop Griekse koffie toe aan het koffiekannetje en
    plaats dit op midden-hoog vuur.
    Voor een sterkere koffie voeg je nog een halve theelepel koffie toe.
  3. Voeg eventueel 1 theelepel suiker toe voor een μετριο koffie en 2 theelepels
    suiker voor een γλυκο. Zonder suiker noem je de koffie σκετο.
  4. Roer de koffie goed door en wacht tot
    de koffie omhoog komt en een mooie
    schuimlaag heeft (3 minuten). Zo weet je dat de koffie klaar is. Laat de
    koffie niet koken.
  5. Schenk de koffie in je flitzani en geniet! Drink de Griekse koffie met kleine slokjes, zodat de koffie drap overblijft in het koffiekopje.

Keftadakia mini gehaktballetjes voor bij de borrel

Benodigdheden:

  • 250 gr mager rundergehakt
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 1 ei
  • 1/6 Pakje paneermeel
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 scheut melk
  • Zout, peper
  • Scheutje olijfolie

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten heel goed door elkaar tot er een gladde massa is
    ontstaan. Draai daarna balletjes van 1,5 tot 2cm. dikte en bak ze gaar in olie.
  2. Heerlijk met Griekse salade, tzatziki en een stukje brood

Kotopoulo lemonato, kip met citroen

Benodigdheden voor 1 kilo:

  • 100 ml olijfolie
  • Sap van 2 citroenen groot
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
  • 1 theelepel oregano
  • mespuntje tijm
  • 1 theelepel rode paprikapoeder mild
  • zeezout
  • zwarte peper uit de molen
  • 500 gram aardappelen

Bereiding:

  1. Snij eventueel de kip, in de rug, door het midden.
  2. Meng de ingrediënten goed door elkaar en giet het over het kippenvlees. Zo nu en dan om draaien. Minimaal twee uur laten marineren.
  3. Bak de kip in de hetelucht oven, met de marinade, op 140 graden, ongeveer twee uur. Kip zo nu en dan omdraaien. Na een uur kun je grove stukken aardappel toevoegen, die met olijfolie, zout, peper en oregano op smaak zijn gebracht.Variatie op deze marinade, voeg 100 ml. witte wijn toe.
  4. Probeer dit gerecht ook met de andere soorten vlees. Smaak altijd heerlijk. Neem voor dit gerecht wel de tijd. Alle vlees soorten, afhankelijk van de dikte moeten 2 tot 3 uur in de oven staan. Dan is het vlees goed gaar gebakken, het vet wat erin zit is opgelost en valt het heerlijk uit elkaar.